Pohjapiirrustus ja talomalli


Talokirjat kaivettiin uudelleen esiin ja selailtiin yhden tason vaihtoehtoja. Neljännestä makkarista väännettiin tosissaan. Rikun mielestä kolme makuuhuonetta riittää, kuten edellisessäkin pohjassa. (Siis siinä Helmi 125L) Minä taas olin sitä mieltä, että täytyy olla neljäskin makuuhuone. Olkoonkin ylimääräinen mahdollisesti ja kuka tietää vaikka kaksikin makuuhuonetta olisi ylimääräisiä. Jokatapauksessa, perheemme ei tarvitse kasvaa kuin yhdellä henkilöllä ja sen jälkeen meillä ei ole ylimääräistä tilaa. Mihin sitä sitten tarvitaan? Onhan monilla muillakin täsmämäärä tilaa. Ylimääräinen huone voi  toimia työskentely tilana, jopa sellaisena että projekti voi olla vähän kesken ja oven vain vetää kiinni. Ylimääräisessä huoneessa voi mukavasti majoittaa vieraita. Sille onkin varmasti ainakin lähivuosina käyttöä ihan arjenkin pyörittämisen kannalta, kun työskennellään molemmat vuorotyössä. Äitini voi esimerkiksi yöpyä siellä mukavasti, kun olemme töissä, eikä lasta tarvitse viedä yöhoitoon. Haaveisiimme kuuluu myös dreevereitten kasvatus, joten jos Luna prjää hyvin, tarvitsee mahdollinen pentuekin tilaa.



Ei olla mitenkään tarkasti lyöty lukkoon toivomaamme lapsimäärää. Ja eihän sitä määräänsä enempää voikaan suunnitella, kuitenkin niitä saadaan eikä tehdä. Mun ajatukset pyörii kolmessa lapsessa, Rikun kahdessa. Taas toisaalta on hetkiä, ettei kumpikaan ei halua enää yhtään enempää. Kolmihenkiselle perheelle talo tietysti on hieman suurehko. Sitä kuitenkin on aikaa pohtia vielä vuosia, juuri nyt elämä on täynnä projektia. Täytyisi puristaa viimeinen vuosi koulussa, rakentaa talo ja juhlia häitä. Siinä riittää puuhaa seuraavaksi vuodeksi.


Mua miellytti eniten pohjat, joissa olohuone ja keittiö on yhtenäistä tilaa. Ei tarvitse kokkaillessa eristäytyä keittiöön vaan voi samalla jutskailla perheen tai vieraiden kanssa. Ja oikeastihan fakta on se, että lapset ainakin tulee jalkoihin pyörimään aina kun keittiössä jotain puuhailee, tai isompana esim. tekemään läksyjä keittiöön jne. Joten halusin ehdottomasti ison keittiön.



Aloimme googlailla hirsitoimittajien talomalleja ja selailimme Finnlamellin mallistoa. Sitten näin Finnlamellin mallin Vuokko. Se pisti silmään kauneudellaan. Korkeissa ikkunoissa oli myös taloon aina toivomaani twistiä, mutta Riku taas toivoi perinteisempää mallia.
Pyörittelimme Finnlamellin pohjaa Hohde sekä Amanda. Totesimme Hohde mallin lopulta olevan liian pieni ja lopulta päädyimme suunnilleen Vuokon mittoihin.


En saanut erkkeriä mielestäni, vaan tutkin kaikkia löytämiäni malleja kuten Cello, Sarastus, Kajastus, Aurinkorinne, K144, K117. Jokaiselta valmistajalta löytyi jonkinlainen erkkerillinen malli. Rakastuin yhä enemmän malliin ja puhuin sen puolesta jatkuvasti. Rikun oli haasteellista ymmärtää, miksi haluaisin, että sijoittaisimme ylimääräistä rahaa ”tuollaiseen tötteröön”. Erkkeristä käytiin loputtomalta tuntuva vääntö, mutta pidin pääni. Kerroin että vaikka Rikulle ei talo varsinaisesti ole niin tärkeä, minulle on. Olisin kuitenkin ottamassa jokatapauksessa järjettömän määrän velkaa, enkä halua saada sillä ”ihan kivaa”. Varsinkaan, kun herran oma vastuualue, autotallin suunnittelu sai yhä suurempia mittasuhteita. Ensimmäisiä kilpailutuksia tehtiin sekä Hohde- että Vuokko -mallilla, mutta lopulta monien millimetripaperien jälkeen hahmottui meidän oma pohjapiirrustuksemme ja se millaisen haluamme talon olevan ulkoisesti. Eniten talomalleista silmäämme miellytti Kimaran k117, vaikkakin valitsimme nollanurkat.



  • Kuvissa näkyy meidän tuleva talo, en millään malttaisi odottaa että se on valmis. Monien "aviokriisien" (käyttämämme nimitys vahvoille ristiriitatilanteille, vaikka ei avioon vielä olla astuttukaan) lopputulos. Siitä tulee niin täydellinen. 😊 Ja autotallinkin mies on suunnitellut valmiiksi. Lämmintä tilaa tulee kahden auton, varaston sekä teknisentilan verran, mutta vain yhdellä nosto-ovella. Hän jo pursuaa ideoita, mitä kaikkea aikoo tallissa puuhastella. Ehkä se muuttaa sitten sinne koko ukko, mutta ompahan mulla erkkeri mitä ihastella. Myöhemmin lisää hirsitoimittajien kilpailutuksesta ja asemapiirrustuksen laadinnasta. Palaillaan!




Kommentit