"Minähän en mitään hirsitaloa halua!" -Miten päädyttiin rakentamaan hirsitalo?


Meidän alkuperäinen ajatus oli rakentaa 1,5 kerroksinen talo. Valittiin Hartmannin mallistosta jo pohja kuten kerroinkin. Malli oli Helmi 125 L Ehdin jo kilpailuttaa muutamia toimijoita. (Hartman itsehän lopetti tuolloin juuri toimintansa talopakettien osalta.) Tarkoituksena oli, että talo tulisi säältä suojaan -valmiusasteessa elementteinä ja siitä sitten timpuri nakuttelisi loput. Tarjouksen pyysin mm. Isonkyrön talotehtaalta, Ylistaron talotehtaalta ja Omatalolta. Muistakaa kalastella paikallisia toimijoita, vaikka ne eivät välttämättä esimerkiksi messuilla olekaan puhumassa päitä pyörryksiin. Ylistarosta ja Isostakyröstä sai todella hyvää palvelua ripeästi. Ehdottomasti suosittelen kysymään tarjousta, mikäli mietit ns. tavallista taloa rakentavasi tällä alueella. 

https://hartmankoti.fi/my-product/helmi-125-l/
Koko alkutalven Riku höpötteli, että mitä jos rakennettaisiinkin hirsitalo. Katsoin aina Rikua kuin järkensä menettänyttä ja vastasin että ei todellakaan rakenneta. Mun silmissä vilkkui mökin pyöröhirsi ja alas valuvat rakenteet. Kun opiskelin ja työskentelin rakennusalalla, oli hirsirakentaminen kyllä niin vähäisessä osassa, ettei siitä juurikaan puhuttu. Tiesin sen verran toki, että tavallinen hirsi ja lamellihirsi vaatisivat kovasti erityisiä töitä rakenteiden painumisen huomioimisessa. Ja miehen vanhempien mökilläkin painuminen näkyy esimerkiksi siinä, että takkaa on jouduttu madaltamaan ja tukihirrestä veistämään pala pois, ettei hirsi painaisi keittiökalusteisiin. Vaikka mökki onkin aivan ihana, en tosiaankaan ikinä haluaisi nähdä sitä vaivaa omassa kodissa painumavararakenteiden kanssa.



Veljeni on viime syksystä asti rakentanut hirsitaloa, mutta ei oltu ehditty käydä siellä. Tiesin kyllä, että hän on rakentamassa painumattomasta hirrestä, mutta en oikein tiennyt mitä ajatella asiasta, en ollut siihen perehtynyt. Ei oltu siis esimerkiksi juteltu heidän syistään valita hirsitalo. Helmikuun alussa sitten vihdoin vapaapäivän kunniaksi lähdettiin katsomaan veljeni raksaa ja juttelemaan samalla omista pohdinnoistamme meidän tulevan talon suhteen. Sitten kaikki muuttui. Talo oli upea, hirsipinta tuntui jylhältä. Normaalit väliseinät tasoittivat puun paljoutta. Jouduin syömään sanani ja myöntää hirsitalon olevan mahdollisesti varteenotettava vaihtoehto. Samalla reissulla hautasimme haaveemme 1,5 kerroksisesta talosta, kun veljeni (joka siis on rakennusinsinööri) valaisi meitä kaksikerroksisen talon tuomista lisäkustannuksista, siitä huolimatta, että emme olisi tehneet yläkertaa valmiiksi. Olisi huomattavasti edullisempaa rakentaa yksi kerroksinen. Kannattaa siis osallistua suunnitteluaikana ehdottomasti esimerkiksi asuntoesittelyihin, ei sitä ikinä tiedä mitä tapahtuu!


Aloitin tutkimukset hirsitalosta, vertasin rakennusteknisiä yksityiskohtia ja luin artikkeleita. Aika pian tulin lopputulokseen, että hirsitalo on huomattavasti parempi sijoitus kuin ns. normaali talo. Niin se vain voi mieli muuttua, jopa tälläisellä kovapäällä. Tai kuten ehkä jo olette huomanneet, olemme molemmat mieheni kanssa melko kovapäisiä. 😊


Sitten kavettiinkin taas talokirjat esiin ja aloitettiin taisto uudesta, yksikerroksisesta talomallista. Palaillaan!

Kommentit

  1. Mieheni ja minä harkitsemme myös hirsimökki rakentamista. Olen iloinen, että veljesi sai sinutkin vakuuttuneeksi. Se vahvistaa minua päätöksessäni.https://www.karvianhirsirakentajat.fi/hirsimokit/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti