Aurinkoloma taaperon kanssa



Elokuussa 2017, juuri ennen kuin aloitin opinnot, tehtiin koko perheen kesken reissu Rhodokselle. Matkaa varten hankittiin kaikille passit ja pojalle rokotukset. Varattiin reissu koska halusin edes viikon nauttia auringon paisteesta, ja ennustin etten sitä kauheasti tule näkemään Suomessa. Oikeassa olin, naapurin mamman kanssa istuttiin toppatakki päällä hiekkiksen reunalla. Onneksi kuluva kesä on osoittanut merkkejä paremmasta, sillä tänä vuonna ei ainakaan perheen voimin ulkomaan reissulle lähdetä. Jollei nyt sitten Haaparantaan mennä, varsinainen ulkomaanmatkahan sekin on! 



Matkaa varten hankittiin matkarattaat, joita meillä ei ollut. Olimme lainailleet tarvittaessa veljeni rattaita. Nyt kuitenkin vaunut olivat jääneet vähälle käytölle ja oikeastaan tarvetta kärryille oli kun oltiin jossain, esim. kaupungilla. (Seinäjoella) Valittiin Emman perusmatkarattaat Keskiseltä. Lisäksi hankittiin lastentarvikeliike Huvikummusta valjaat jotka kiinnitetään pojan lantiolle ja poikaa talutetaan talutushihnassa. Nämä aiheuttivat hilpeyttä ihmisissä loman aikana, mutta esimerkiksi lentokentällä ihan ehdottomat! Poika ei millään jaksa istua paikoillaan montaa tuntia rattaissa, joten valjaat tarjosivat hänelle monen metrin liikkumatilan, ilman että meidän tarvitsi olla paineessa siitä että hän pääsee karkuun ihmisvilinässä. Suosittelen! 


Hotelli oli pääosin ihan kiva, vähän olimme ihmeissämme kun luulimme valinneemme huoneen jossa on ilmastointi, mutta paikanpäällä saimmekin tietää että meillä on vain mahdollisuus ilmastointiin, mutta se maksaa lisää. (Muistaakseni n. 60e/vko) Parisänkymme oli suoraan 70-luvulta, ja siinä oli erittäin epämiellyttävä keskipuu välissä. Mutta hotellissa oli muuten siistiä ja viihtyisää ja mukava henkilökunta. Ennakoimme ruokatressiä varaamalla puolihoidon, ja ruoka oli hyvää. Yhden ruokailun ajoittaminen taaperolle otolliseen ajankohtaan oli tarpeeksi haastavaa, joten oli mukavaa kun toisen aterian saimme syödä rauhassa vaikka taapero teki tuttavuutta muiden kanssa ja pyöri työntekijöiden jaloissa. Hotellilla oli myös mukava lastenallas, tosin meidän rohkelikko se vaan meinasi hypätä isoon altaaseen. Joten rentouttavia hetkiä altaalla meillä oli tasan nolla. Mutta hauskaa silti! 


Kuten ehkä pojan ilmeestä huomaa, hän nauttii uimisesta. On nauttinut aina, vauvauinnista asti. Tai oikeastaan ensimmäisestä kylvystä asti. Rhodoksella ei hiekkarantoja ainakaan pääkaupungissa ole, ja aluksi pohdin että no onkohan ne nyt sitten kivoja. Oli. Kivet on hiotuneita ja niillä on hyvä kävellä. Mies kysyi jotain hiekkarannan sijainnista ensimmäisenä päivänä ja sanoin hänelle ettei niitä ole. Vuorokauden hän luuli ettei siis todella ole uimarantaa ollenkaan, kunnes lähdimme ensimmäisen kerran rannalle. Toinen uimaranta, tuulinen ranta näytti kyllä hurjalta aaltoineen. Sinne en kovin äkkiä menisi! Mutta rantakatua oli ihana kävellä kun tuuli viilensi. 


Ruoka oli todella hyvää, ja tarjonta monipuolista. Paljon kävimme Italialaisissa ravintoloissa, erityisesti naapurissamme sijaitsevassa pitseriassa, jossa pitsat valmistettiin puilla lämpeävässä kiviuunissa. Maistelimme myös Kreikkalaisia ruokia, ja herkullisia olivat. Opin pitämään oliiveista, jotka maistuivat tuoreena ihan erilaisilta kuin meillä täällä purkissa. Nam! Lapsi huomioitiin ravintoloissa ihanasti ja hänelle kuskattiin milloin jätskiä ja milloin melonia. Pojalle kuskasimme mukanamme joinkin verran maitoa Suomesta, mutta turhaan. Joka kioskista löytyi maitoa. 


Vanha kaupunki: ihana! Niin tunnelmallinen pienine kujineen ja kahviloineen. Nähtävää riitti moneksi kerraksi, ja jäikin vielä. Eksyminen tosin oli helppoa, jopa Rikulla meinas mennä tutka sekaisin, vaikka pystyykin melko taitavasti piirtämään karttaa päässään. Matkarattaat, jossa on ne pienimmät pyörät, voi kyllä olla Rhodoksella vähän haastavat. Hauskinta vanhassa kaupungissa oli sisäänheittäjät jotka huutelivat Rikulle melko taitavallakin Suomella: "Iskää, tuu tänne iskä, täällä on kylmää kaljaa!". 


Taaperon kanssa matkustaessa tärkeintä on pakata ripakopallinen hermosoluja. Tulet menettämään ne kaikki. Pahasti miinuksella mennään siinä kohtaa kun paluulennolla taapero kirkuu kolme tuntia neljästä. Muita vinkkejä lomasta viisastuneena taaperon kanssa matkustamiseen: 

1. Hanki Suomesta aurinkorasva, ulkomailla ei välttämättä niin tehokkaita myidä. Huolehdi myös että lapsella on hyvä lakki, varsinkin jos hän ei suostu aurinkolaseja käyttämään. 
2. Nuku välillä päiväunia kun lapsi nukkuu. Vaikka kahdenkeskinen aika lapsen nukkuessa on ihanaa, niin väsyt myös itse paahteessa eri tavalla, joten pikku lepohetki auttaa jaksamaan iltapuuhia. 
3. Et ole vastuussa muiden lomasta. Jos lapsesi huutaa väsymystä lennolla tai hotellihuoneessa, tehtäväsi on huolehtia lapsesi hyvinvoinnista, ei siitä, meneekö jonkun loma pilalle. Jos he ovat ennakoineet, ovat he pakanneet korvatulpat. Jos eivät, he juuri oppivat.
4. Kannataa kurkata lentoaikoja ajatuksella, itse emme huomioineet että paluulentomme oli 00.00-04.00. Ja se oli fiasko. Oli myös raskasta ajella siitä lakeuksille. 
5. Kun lapsesi saa uhmakohtauksen kun pyyhit ehkä väärällä tavalla kosteusliinalla hänen kasvojaan, ajattele: ainakin aurinko paistaa ja on lämmin. 

Hauskaa alkanutta viikkoa! 







Kommentit