Raksaviikko 8 29.7.-4.8.2019


Maanantai

Menin tontille puolilta päivin ajatuksena ainakin tyhjäillä kärryt, jotka Rn isä oli ystävällisesti tontille kuskannut, mun arkaillessa niiden kanssa ajoa. Oon kyllä joskus ajanut kärryt perässä ja tuskin selviän tästä projektista ilman että ajan kärryt perässä. Kärryt oli siis täynnä pilariharkkoja. Tontilla aloitin kuitenkin pähkäilemään väliseiniä. Herra mestarilla oli omia kiireitä, kaivinkonekuski oli ”lomautettu”, R vielä töissä ja M jäi isovanhempien huomaan, joten sain tehdä ihan rauhassa hommia. Hiljaisuudessa mittailin, laskin mittoja yhteen ja sain varmaan miljoona ryppyä kulmien kurtistelusta piirroksille. Lopulta sain puuttuvat seinät paikalleen ja Rkin saapui tontille. Yhdessä saatiin styrox-palapeli kasattua lopulta. Putkarikin kävi tekemässä kaivoja.

Päivän tiesi olevan täynnä siinä kohtaa, kun yritin vanhasta piirrustuksesta selittää putkimiehelle, miten olin uudelleen suunnitellut kodinhoitohuoneen kalustuksen ja mihin jakotukki tulisi. R kävi hakemassa mun selityksen tueksi uudemman kuvan, jossa uusi asetteluni kävisi ilmi. Katsoin kuvaa ja ihmettelin että paikalle, jota olin juuri yrittänyt selittää, onkin piirretty ”joku jakotukki!” Putkimies ja R katsoivat mua hetken ihan hiljaa ja onneksi itsekin tajusin, että niin juuri siitä jakotukistahan me puhuttiin. 

Lopuksi kannoin pilariharkot pois kärrystä. Illalla lihakset aivan tärisi pitkästä päivästä, mutta onneksi kotiin saapuessa M huudahti  ”Voi äiti rakas, sinä olet niin reipas tyttö!”





Tiistai

R piti vapaata ja herra timpurikin saapui tontille ensimmäistä kertaa. Timpurina meillä on mun isäpuoli Jarmo, joka on myös veljeni hirsitalotyömaalla jo ehtinyt hyväksi harjoitella hirsirakentamista. (http://www.jarmohuhtanen.fi/) Vielä herra timpuri kävi vain päiväseltään ja jatkaa vielä toisella työmaalla. R pääsi lautapojaksi, ja päivän aikana valmistui reunamuotit lattiavalua varten. Muottien alle asennettiin huovan tapainen kaistale, sulkemaan radonin kulkeutumista sisäilmaan betonisokkelin ja hirsikehikon välistä. Valetaan siis ennen hirsikehikon kasaamista, joten muottien teko oli erityisen tarkkaa puuhaa, sillä lattiavalu nousee puoleen hirteen asti. Kantavat väliseinät tarkastettiin ja styroxin päälle asennettiin finnfoam sekä tukiraudoitus. Illalla R pääsi koulutustaan vastaaviin hommiin pitkästä aikaa, sillä vedettiin sähköjohtojen suojaputket. Valussa kulkevat putket koostuivat suurimmaksi osaksi vain jostain antennikaapeleista ja muut R vetää katon kautta. Mä lähinnä siivoilin ja auttelin kiinnittämään putkia tarvittaessa.








Keskiviikko

Oltiin varattu talon lattian valu perjantaille, mutta herra mestari luuli että oltiin vitsailtu. Kun asian todellinen laita valkeni, käsky kävi perua valu hetipaikalla. Saatiin siirrettyä päivä seuraavan viikon tiistaille. Tallin lattia odotteli valmiina torstain valua. R piti edelleen vapaata ja sai sekä ystävän että isänsä apujoukoiksi. Onneksi meillä on niin ihanat tukijoukot! Kun iltapäivällä tulin töistä, oli talo taas ihan erinäköinen. Miehet oli kolmeen pekkaan saaneet melkein kaikki raudoitusverkot kannettua ja aseteltua paikoilleen, ihan pari hassua palaa puuttui. Herra T myös hitsaili vanhana hitsarimaestrona kulmaraudan tallin ajoluiskaan. Hyvä tuli! Rn isä ehti asentaa myös melkein kaikki korput (muovihärpäkkeet, jotka nostavat rautaverkkoa irti styroxista).
Herra mestarikin hurautti katsomaan mitä ollaan saatu aikaan. Mun ilta kului surratessa rautaverkkoja kiinni toisiinsa ja R hääräsi kaikenlaista yhtä aikaa. Putkimieskin saapui tontille katsomaan autotallin valukutoon ja mittailemaan talon kaivoja oikeaan korkoon.





Torstai 

Torstaina R menikin jo kuudeksi tontille, jossa betoniauto jo odottelikin. Oli koittanut valupäivä. Sitä ihmetellessä aika kuluikin lounaaseen, vaikka olivat herra mestarin kanssa kyllä sadevesiputkistoakin asennelleet taloon. Mä saavuin autohuollosta ja mentiin kaikki yhdessä lounaalle. Käydään muuten usein Vanhassa Paukussa sijaitsevassa ravintolassa, iso suositus! Valu tuli sillä aikaa valmiiksi, ja pian sitä sai kastella. Sitä vartenhan tietysti piti taas käydä rautakaupassa hakemassa vesiletkuun kastelupää. R sanoi että jonain päivänä oli käynyt 6 kertaa rautakaupassa. Kuluuhan se aika niinkin! Kun betoni oli hyväksi kasteltu, aseteltiin päälle muovi. Iltapäivällä surrasin loppuja raudoituksia kiinni ja miehet alkoivat rakennella terassien pilareja. Mä en jäänyt illaksi vaan menin huilimaan, että jaksaisin tulevan yövuoron. R jäi vielä hommiin ja Rn isäkin oli tullut auttelemaan tontin siivoilussa.  Kaivinkonekuskikin kutsuttiin ”lomautukselta” perjantaiksi työntouhuun.





Perjantai

Herra mestari hääräsi tontilla kaivurikuskin kanssa koko päivän, ja taas nousi murskekorkeus. Yhdeltä sivulta taloa on jo lopullisessa korossa. Myös osa terassin pilareista oli löytänyt paikkansa. Pilaria saakin asennella muillekin asti, sillä yhteensä taloon tulee terassia 62 neliötä. Jäätävä määrä, meidän entisen asunnon verran!



Viikonloppuna aika meni meillä molemmilla töiden parissa, jotain pieniä fiksailuja kuitenkin käytiin tekemässä. R kasasi paremman telineen sähköjohtojen nousukohdalle ja täytteli vielä rakoja uretaanilla. Sunnuntaina putkimies asensi lattialämmityskaapelit ja rakenteli jakotukin. Meidän putkityöt tulee muuten LVI-Tekniikka J.Viita Oy:ltä. (https://www.lvitekniikkaviita.fi/)Melkein kaikki on sunnuntai-iltana valmiina tiistaista valua varten. Vähän pitäisi käydä vielä putsailemassa alustaa, esimerkiksi pilarien kohdat, jotka ovat täyttyneet styroximoskasta. Sitten ei muutakuin valamaan.







Aurinkoista alkanutta viikkoa kaikille, palaillaan!

Kommentit

  1. Ei ole vielä tullut vastaan sellaista rakennusprojektia, etteikö työmaan ja läheisimmän rautakaupan välinen reitti tulisi tutuksi. Vaikka kuinka muistaa aina ostaa tarvitsemansa... Mutta hyvähän siitä valusta tuli! Itsellä olisi ensi kesän projektina rakennuttaa uusi autotalli/varastorakennus, ja olen ruvennut miettimään, josko se onnistuisi kätevästi tällaisista hiilineutraaleista betonielementeistä.

    https://www.pielisenbetoni.fi/hiilineutraali/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti