Raksaviikko 7 22.7.-28.7.2019


Alkuviikosta R oli pitkää päivää töissä, ja mä Mn kanssa kotona vapailla. Ei juuri käyty tontilla kuin vähän kääntymässä. Pyörähdettiin Keskisellä ja monen monta kertaa uimassa. M sai oman teltan, joka olikin ihan hitti muutaman päivän. Herra mestari ja kaivinkonekuski työskentelivät tontilla kahden, vaan eivätpä hekään paljoa puoltapäivää enempää tehneet, sillä kuumuus oli uuvuttavaa.  Parivaljakko sai laitettua tallin ulkopuoliset sivustyroxit sekä täytettyä sivut ja koiran aitauksen. Sadevesijärjestelmä talliin tuli kuntoon alkuviikosta, ja talon patolevy löysi paikalleen.



Torstaina mä olin kellon ympäri töissä, mutta R painoi illan tontilla. R kantoi isänsä kanssa tallin raudoitusverkot paikalleen. Tallin kattotuolit saapuivat tontille. Putkityötkin heilahti eteenpäin, kun putkari veteli talon murskeen sekaan tulevia johtoja. Talon sokkeli täytettiin ensin oikeaan määrään mursketta ja jyrättiin hyväksi. Sen jälkeen putkien paikat kaivettiin auki ja putket asennettiin paikalleen. Näin varmistui, että putkienkin alta maa tulee yhtä tivistetyksi.











Perjantaina R riensi tontille jo varmaan ennen kukonlaulua. Aamu kului eilisen mokan paikkailussa, ja kun mä saavuin tontille yhdeksän aikaan, oli R valmis. Mä aloin asentamaan ”korppuja” (eli muovihärpäkkeitä, joilla rautaverkko nostetaan irralleen styroxista) ja R alkoi asentamaan ensimmäistä kerrosta styroxia taloon. Lounaan jälkeen työmaalle saapui tavaraa ja sen purkamisessa menikin hyvä tovi. Onneksi oltiin pyydetty kaivinkonekuskia juuri tontille vetämään pari kakkosnelosta murskeen seasta (tai ainakin toinen niistä oli mullassa asti) pois. Samalla kaivuri oli apuna kuorman purkamisessa, eikä tarvinnut alkaa kantamaan kasimillistä verkkoa, ei oo ihan kevyttä! Iltapäivällä oli ihan pakko lähteä pitämään siestaa, kun ei kuumuudessa kertakaikkiaan pystynyt tekemään mitään. Illalla käytiin vielä vähän hommissa kuumuuden hellitettyä. Sain tallin verkot surrattua, eli sidottua toisiinsa kiinni limittäin. Seuraavalle päivälle jäi reuna- sekä ajokaistavahvistukset.





Lauantaina oli ilmeisesti kesän kuumin päivä, ja se kyllä tuntui. Jatkettiin styroxien asennusta ja haettiin lisää tavaraa tontille. Päivällä täytyi taas lähteä pois, ettei paistu elävältä. Herra mestarikin tuli luuraamaan, miten hommat sujuu ilman johtoporrasta ja toi iltapuhteeksi sangollisen mustikoita. Illalla Mkin tuli mukaan tontille, hänen aikansa kului mukavasti jääkylmässä uima-altaassa. Surrasin reunavahvistukset ja ajokaistan vahvistuksen paikalleen ja styroxienkin asennus saatiin loppusuoralle.  Illalla perattiin mustikat koko porukalla, ja M ystävällisesti syötti niitä koirillekkin. Erityisesti Rn vanhempien noutajalle, joka ei ole kotiseudullani koskaan vieraillut, M maistatti mustikoita hokien ”maista sinäkin Kira miltä maistuu Korvenkylän mustikat!”.  Poltin selkääni aika pahasti, ja yöllä kyllä tuntui aina kun vähän liikahti. Molemmin puolin selkää jäi pienet alueet rasvaamatta ja heti kärähti. 









Sunnuntaina oli onneksi pilvisempi päivä ja jopa vähän tuulahteli meidänkin tontille, johon tuuli harvoin pääsee. Saatiin asennettua styroxit niin, että voitiin pyytää putkimies töihin. Putkimies tulikin ennen puoltapäivää. Putkimies asensi talliin lattialämmityskaapelin, rakensi jakotukin ja hääräsi kaivojen kanssa. Sitten oli vuorossa talon lämpimän veden veto. Yhdessä hujauksessa styroxiin suli pieni käytävä putkia varten. R mittaili, sahasi ja sahasi. Mulla ei sunnuntaina ollut sen kummempaa omaa projektia, siivoilin ja autoin. Saatiinkin toinen kerros styroxia melkein puoliväliin, mutta sitten ei enää kenenkään aivot taipuneet ajattelemaan väliseinien oikeaa toteutusta. Illalla kotona kasasin vielä iltajumpaksi kärryyn Rn vanhemmilla säilytyksessä olleet pilariharkot. Ei tarvinnut kauaa unta odotella.


















Useimiten sitä toivoo kovasti että olisi hellettä, mutta näin rakennustyömaan keskellä se hankaloitti ja hidasti hommia yllättävän paljon. Tällä viikolla raksalla onkin vietetty sitten tiiviimmin aikaa ja tämä postaus jäi tekemättä kiireen ja väsymyksen keskellä. Onneksi auto oli pakko viedä huoltoon, ja huoltopaikassa vietetty aika tarjosi vihdoin sopivan välin kirjoitella postaus. Kivaisaa viikonloppua, palaillaan!

Kommentit

  1. Iso homma kyllä tuollainen talon rakennus. Omasta projektista täällä Kokkolassa on jo muutama vuosikymmen, mutta ensi kesänä pitäisi tarkastuttaa sadevesijärjestelmät. Jotenkin tuntuu, että kesällä on helpompaa tuo rakentaminen kun sateen riski on pienempi, mutta ei tuo hellekään kyllä aina ihan auvoisaa ole.

    VastaaPoista
  2. Näyttääpä etenevän vauhdilla tuo teidän projekti. Olen ollut auttelemassa tyttären talonrakennusurakassa. Siellä päästiin juuri työmaalla samoihin vaiheisiin, eli putkitöitä päästään aloittelemaan ihan pian.

    VastaaPoista
  3. Voi valtava mikä projekti tuo talonrakennus onkaan! Kiitos hienoista ja valaisevista kuvista. Meillä ei ole ihan noin suuresta projektista kyse, mutta kunnon saneeraus kylläkin tiedossa. Hieman on pelkoa, onnistuvatko LVI-työt , sillä vesi- ja putkitöissäkin joutuu purkamaan aika paljon vanhaa uuden tieltä. Mutta tämä kuvasarja rohkaisi mukavasti. Ei kun rohkeasti töihin vaan! http://www.vesipiste.fi/lvi-palvelut/

    VastaaPoista
  4. Tulee ihan meidän rakennusajat mieleen. Mukava lukea näitä ja palata itsekin mielessään ajassa taaksepäin. Meillä pitäisi nyt tehdä LVI huolto. Siitä onkin jo aikaa, kun talo on rakennettu. On aika hieman korjailla taloa. https://www.tntputki.fi/palvelut/huolto--ja-putkityoet

    VastaaPoista

Lähetä kommentti