Dreeverin ruskaretki 25.-29.9.


Keskiviikkona 25.9. suunnattiin pitkästä aikaa kohti Lappia. Lomasuunnitelmina oli metsästys ja akkujen lataaminen. Saavuttiin mökille myöhään illalla ja pitkän ajomatkan jälkeen uni maistui makeasti. Raksakiireiden lomassa ei kauheasti olla ainakaan koko porukalla ehditty metsälle, mutta nyt olisi aikaa paistella makkaraa ja kuunnella kimeää haukkua useampana päivänä. 



Ensimmäisenä päivänä edettiin Kampsajoen vartta useampi kilometri, päivän aikana kilometria kertyi ainakin viisi. M jaksoi kävellä koko matkan itse, siitä on kyllä tullut niin iso poika. Toki pidettiin taukoja aina välillä ja tietysti odotellessamme että Luna käy ottamassa yhteyttä. (Eli käy pyörähtämässä näköetäisyydellä.) Lunan haku pyöri parissa sadassa metrissä, välillä haki kauempaakin. Viime vuotisista alle sadan metrin hausta ollaan siis jo päästy pitkälle, mutta vielä on paljon kehittymistä siinä, että Luna alkaisi "rengastaa" hakualuetta. (Eli tekisi kunnon ympyrää, tai edes suunnikasta, eikä pistoja sinne tänne.) Vähän oli myös jännitystä, kun Luna yhtäkkiä katosi todella pitkälle ja päätyi harhailemaan pikitielle. Luna oli tässä vaiheessa noin kilometrin päässä meistä, ei auttanut kun lähteä juoksemaan pikittielle ja puhaltaa pilliin parasta toivoen. Onneksi jossain vaiheessa koira kuuli pillin ja lähti tulemaan luokse. Lopulta Luna kuitenkin sai jotain ylös, mutta emme nähneet eläintä. Suoraviivaisesta etenemisestä ja Lunan ajosta luopumisesta päättelimme, että kyseessä on todennäköisesti poro tai hirvi. Koiran ajo näkyy siis kartassa tumman violetilla. 




Perjantaina suuntasimme "toispuol jokkee". Meidän matkamittariin kertyi taas viitisen kilometriä ja Lunalle kolminkertaisesti. Koira irtosi hienosti ja haku oli sinnikästä. Tällä kertaa ei kuitenkaan ylösottoa. Mutta onneksi makkara oli hyvää ja saimme ihailla ihan mielettömän kaunista ruskaa jokapuolella. Se oli ihan huikean kaunis. llalla polskimme uimahallissa ja herkuttelimme pitsalla, Lunsku oikoi jäseniään takan lämmössä. 





Lauantaina R lähti aamulla Lunan kanssa kahden metsälle. Luna sai melko lyhyen etsinnän jälkeen näkölähdön jäniksen juostessa ohi muina jänösinä. Riku pääsi todistamaan "perslähtöä" näköetäisyydeltä. Hienosti oli alkanut heti antaa ääntä, mutta samantien seurueeseen oli liittynyt myös jonkun toisen metsästäjän karhukoira. Viitisentoista minuuttia Luna oli haukkunut ja puolisen tuntia pysytellyt jäniksen kintereillä, mutta fiaskoksihan kahden koiran tuusaaminen tilanteessa oli mennyt. 

Myöhemmin R tuli hakemaan meidätkin mukaan ja vaihdoimme samalla paikkaa. Kiipesimme läheiselle vaaralle, mutta sillä reissulla emme nähneet kuin komean ukko metson. Laskettelimme läheisen suonreunaan ja ajattelimme jo talsia mökille, kun tiheästä metsiköstä vihdoin lähti jänis. Jänis meni ihan muutamien metrien päästä meistä, Luna visusti näkölähdön jäljiltä kintereillään. Komeaääninen ajo jäi kuitenkin taas tyngäksi, sillä jänönen suuntasi nopeasti pikitielle ja sieltä otimmekin koiran kiinni. 












Neljäntenä päivänä R lähti vielä aamulla Lunan kanssa kahdestaan metsälle, kun me jo jäimme siivoilemaan mökkiä lähtöä varten. Todella sitkeän haun jälkeen Luna otti jäniksen ylös. R sai näköhavainnon jäniksestä. Parinkymmenen minuutin hienon ajon jälkeen jänö suuntasi pikitielle, jolta R kävi ottamassa koiran kiinni. Tälläkertaa ei siis saatu saalista ja se on kyllä harmi. Mutta akut tuli ladattua, jaksaa taas raksailla. Ja ennekaikkea, pääsin vihdoin ihailemaan Lapinruskaa. Best!








Arosuon Luna 16kk. 

Palaillaan! 

Kommentit