Hirsitoimittajan kilpailutus


Meille oli hyvin selkeää kilpailutusvaiheessa, että haluamme painumattoman hirsirakenteen. Lähdin siis kaivamaan toimijoita jotka tarjoaisivat painumatonta hirsirakennetta. Halusimme myös, että toimittaja kykenee luomaan tarjouksen piirtämämme pohjapiirrustuksen ja keskustelujen perusteella, eli talon luonnos- ja lupakuvat kuuluisivat tarjoukseen.  Päädyin kyselemään seuraavilta toimittajilta; 

-Kontio
-Kimara 
-Honkarakenne 
-Ollikaisen Hirsirakenne 
-Honkatalot 
-Timberhirsi 
-Kuusamo hirsitalo
-Finnlamelli


Finnlamelli
Yhteydenottoon tartuttiin nopeasti ja palvelu oli hyvää. Palvelu myös pysyi hyvänä, vaikka oltiin vahingossa otettu yhteyttä toinen toiseen myyjään ja toinen toiseen. Mun veli on ottanut Finnlamellin kehikon, ja on ollut tyytyväinen niin puun laatuun kuin pystytykseenkin. Finnlamellihan antaa painumattomalle hirsikehikolleen takuun vain mikäli pystytyksen ottaa heiltä. Finnlamelli putosi kuitenkin meiltä nopeasti pois, sillä emme luottaneet rakenteeseen. Rakennusteknisesti ymmärrän rakenteen mitä todennäköisemmin olevan varsin kestävä, mutta verrattain uusi rakenne ja siihen sijoitettava summa oli meille liikaa. 

Kontio
Kontion myyjä otti myös nopeasti kiinni yhteistyöpyynnöstämme ja sovimme tapaamisen. Kävimme läpi pohjaa ja Kontion painumattoman hirren rakennetta sekä nurkkaratkaisuja. Kontion rakenne vakuutti ja päädyimme valitsemaan nollanurkan. Myyjä itse on rakennusmestari, joka toi kyllä lisäarvoa tapaamiseen, sekä hänen pitkä kokemuksensa hirsirakentamisesta. Kyselimme kovasti myös puun alkuperästä, sillä olimme lukeneet netistä juoruja venäläisestä puusta. Myyjä kuitenkin vakuutti puun olevan täysin suomalaista alkuperää. Koska kyseessä on iso organisaatio, (jossa siis esim. raskaat hallintarakenteet) esimerkiksi pystytys tarjous oli järkyttävän hintainen. 

Kimara
Kimaran myyjän pystyimme tavata omassa kotikaupungissamme. Hän oli myös innokas tekemään yhteistyötä kanssamme. Kimaran iso plussa oli kytkeytyneisyys Keskoon, mikä tarkoitti sitä, että automaattisesti saisi mukavat edut K-raudan tuotteista. En muista paljonko suora etu oli, mutta viidenkin prossan alennuksella lähtee jo koko perhe aurinkorannalle. Kimara ei meidän alueella varsinaisia avaimet käteen -ratkaisuja toteuta, mutta myyjä tietää laajan verkoston eri toimijoita rakennusalalla ja osaa kyllä auttaa ja ohjata eteenpäin monessa asiassa. Myyjästä välittyi fiilis sopivasti kunnianhimoisesta ja vahvan työmoraalin omaavasta tyypistä, joka ei varmasti jättäisi rakennusprojektin kanssa yksin vaan etsisi vastauksia kaikkiin mieleen juolahtaneisiin kysymyksiin. Kimaralla olisi mukaan kuulunut myös ilmainen sisusustussuunnittelu. Kimaran puutavara on samaa kuin Kontion. Kimara kipusi lopulta kärkikolmikkoon ja olisi ollut todella hyvä vaihtoehto. 

Kuusamo hirsitalo 
Yhteistyö Kuusamo hirsitalon kanssa ei ottanut tuulta alleen. Alueen myyjä vastasi sähköpostiini tarjouspyynnöstä, että tarvitsisi arkkitehdin piirtämät kuvat. Koska meillä oli toiveena sisällyttää lupakuvat talosta hirsitoimittajan tarjoamaan pakettiin, ei arkkitehdillä piirrättäminen innostanut. Varsinaisena risuna kuitenkin ehdottomasti pidän sitä, että ensimmäisessä vastauksessaan myyjä käytti ison osan viestistään kilpailijoiden rakenteen haukkumiseen. Turn off! Se olikin harmillista, sillä Rn suku on kotoisin pohjoisesta, joten olisi ollut mukava käyttää sieltä tulevaa puutavaraa. Meidän kokemuksesta huolimatta suosittelen tutustumaan firmaan, esim. heidän Nunna-mallistonsa on aika mieletön. 

Ollikaisen Hirsirakenne 
Ollikainen vastasi sähköpostiini niin myöhään, että olimme jo melko pitkällä muiden kanssa. Tarjous oli meille myös todella korkea. Ollikainen pärjääkin ilmeisesti enemmänkin erikoisratkaisuja vaativissa kohteissa ja referenssikuvien perusteella oikeinkin pätevä tekijä. 

Honkatalot 
Myyjä sanoi suoraan, ettei kykenisi antamaan kilpailukykyistä tarjousta antamaan meidän perinteisestä talosta, vaan firma on keskittynyt vaativampiin kohteisiin. (Jos mietit mikä on vaativa kohde, niin esimerkiksi isoja lasiseiniä yms. erikoisempia arkkitehtuurisia ratkaisuja.) 

Timber-hirsi 
Myyjä oli oikein pätevä, heti asialla ja aktiivisesti yhteydessä. Aktiivisuudesta huolimatta ei tullut yhtään sellainen pakkomyynti fiilis. Yritys keskittyi hirren myyntiin ja tarjosikin mielellään sitä mitä toivottiin; kuvia, kehikkoa ja kattotuolia. Heillä oli myös omat timpurit jota tarjosivat asennukseen. Homma oli todella selkeä ja yritis olikin lopulta kärkikolmikossa. Ainoa miinus yhteistyössä oli, että heidän toimipisteensä oli kaukana, joten emme päässeet näkemään tuotetta livenä. Referenssikohde heiltä löytyy Seinäjoelta. 

Honkarakenne 
Honka on alueellamme saanut kalliin toimijan maineen. Käytiin tapaamisessa myyjän kanssa vähän sillä asenteella, että noh käydään nyt tuollakin. Puihuimme kuitenkin heti samaa kieltä ja lopulta myyjä teki todella kilpailukykyisen tarjouksen jolla pääsikin kärkikolmikkoon.
Valitsimme Honkarakenteen, mutta siitä tarkemmin omassa postauksessaan. 

Meiltä lämpimän suosituksen saa seuraavat myyjät EP:n alueella: 

Tuomo Haapoja (Honka) 
Jarkko Kivimäki (Meidän kilpailutuksen aikaan Finnlamelli, nykyään Honka) 
Antti Mäki (Kimara)
Anssi Sekki (Timber-hirsi) 

Ja vielä; muistakaa täsmentää tarjouspyyntöön, mikäli todennäköisesti otatte mahdollisesti talon kuin 10 tai 11 hirsikertaa, että mukaan lasketaan myös korotettu osuus, tuli se lisähirsikertoina tai paneelina. Tuo määrä näytti olevan vakio tarjouksissa. Mutta meidän yksikerroksinen talo 10-11 hirsikerralla olisi ollut aika matala, ja vastaava mestari totesi sen olevan rakennusteknisesti liian matala, eikä siihen tulisi riittävästi eristysvaraa. 
Kannattaa muuten ehdottomasti liittyä Facebookissa Hirsitalojen rakentajat -ryhmään, siellä on meillekin ollut paljon kullan arvoista tietoa hirsirakentamisesta. Nyt me jatketaan auringossa paistattelua, palaillaan! :) 
Kommentit