Raksaviikko 13 2.9.-8.9. -Hirsien pystytys


Maanantaiaamun valjetessa työmaalle saapui T.Tuuman Oy:n pystytys porukka, sekä nosturiauto. Ensimmäinen hirsikierros vei aikaa asentaa paikalleen, mutta sen jälkeen asennus eteni vauhdilla. Herra timpuri naputteli autotallin paneeleja. 







Iltapäivällä homma oli edennyt jo tasakertaan asti, jäljellä oli enää erkkeri. Juuri kun pystytysporukka sai peiteltyä puutavarat ja lopetteli päiväänsä, alkoi satamaan vettä. Ja sitähän sitten tuli ihan kunnolla. Vitsi mikä tuuri, kun koko kesänä ei pahemmin ole satanut, mutta nyt sitten kun hirret saapui, tulee taivaan täydeltä. 




Tiistaina sää suosi auringonpaisteella pystytystä. Korkeat kattotuolit ja päätyelementit saatiin nostettua paikoilleen. Kun kattotuolia alettiin nostamaan paikoilleen, oli ensimmäinen ajatukseni että voi apua. Ihmeteltiin talon korkeutta pihasta ja lopulta piti käydä oikein tieltäkin katsomassa, miltä se nyt sitten näyttää. Äkkiä kuitenkin silmä tottui korkeuteen.



Keskiviikkona pystytysporukan miehistä tuli enää pari viimeistelemään pilareita ja palkkeja. Erkkeriin täytyi myös kasata pätkät seinää, että erkkeriosuuden kattotuolit saatiin asennettua. Hirsitoimituksesta puuttui pari liimapalkkia, ne saapuivat keskiviikko iltana ja torstaiaamuna pystytysporukka pyörähti asentamassa ne paikoilleen. 









Talon kasauksen myötä kaikille valkeni vielä selvemmin, miten kova työ katossa tulisi olemaan. Varsinkin kun ei otettu niitä räystäselementtejä jotka olisivat voineet vaan nostaa paikoilleen. Erkkerin jiiri, eli kulma katossa toisi myös kovasti työtä. Kaikenlisäksi talo on aika korkea, mikä tietysti vaikuttaa työskentelyyn. Alettiin soittelemaan tutuille timpureille. Aika monta puhelua oli jo takana ja keskiviikkona vietettiin herra timpurin kanssa kahvituntia vuorotellen soitellen. Lopulta kuitenkin tärppäsi ja saatiin toinenkin timpuri, joka ehtisi torstaina aloittamaan ja n. puolitoistaviikkoa olemaan katonteossa. Vinkkinä siis tuleville rakentajille, että varaa timpurin etukäteen reilusti. Me varattiin helmikuussa herra timpuri. Jos katto on erikoisempi, kannattaa ottaa kaksi ja molemmille apumiehet eli "lautapojat". Hupulaasen roolin voi siis hyvin hoitaa itse. 



Keskiviikkona oli kyllä niin hienoa fiilistellä kasattua kehikkoa. Käytiin appiukon kanssa vielä illalla suojailemassa hirsiä yläpuolelta ja samalla sai ihastella iltamaisemaa erkkerin ikkunasta. Olohuoneen keskellä on jotenkin niin rauhaisa olla ja nauttia ikkunasta avautuvasta kauniista metsämaisemasta ja ympäröivästä lujasti lempeästä hirrestä. En yhtään ihmettele, että nykyään yhä useampi rakentaja päätyy hirteen. 


Torstaina timpurit aloittivat päätyräystäiden askartelun. Tai tietysti päivä lähti käyntiin telineiden kasauksella korkeuksiin. Kattotuoleissa oli valmiina varaus avoräystäille ja meille taas tulee umpiräystäät joten kolot piti täyttää. Uutta timpuria nauratti, sillä hän oli juuri ennen meitä ollut työmaalla, jossa haluttiin avoräystäät, mutta kattotuolit olivat tulleet umpiräystäille, joten heidän kattotuoleihin oli taasen täytynyt jokaiseen loveta kolo. Aika nurinkurista hommaa, mutta onneksi herra timpuri aina lohduttaa sanomalla että rakentaminen koostuu pienistä virheistä. Taas kuitenkin pikkuvinkki mitä pitää muistaa kertoa neuvotellessaan varsinkin pakettitoimitusta. Haluatko avo- vai umpiräystäät? Lisää se listaan ja kerro se myyjälle, vaikka tämä ei sitä muistaisi kysyä tai kattoristikoiden valmistajalle, mikäli tilaat kattotuolit suoraan firmalta. 


Perjantaina oli taas onneksi pouta ja pääsimme toteuttamaan suunnitelmamme homeenestokäsittelystä. Käytimme Virtasen homeentappajaa (tätä). Kauan sitten mietin että se pitäisi sumuttaa tuollaisella ruiskupullolla, mutta matkan varrella olen unohtanut koko idean. Onneksi rautakaupassa tuli Rn tuttu vastaan ja mainitsi pullon kätevyydestä. Suuntasimmekin pulloa ostamaan (pitää muuten huomioida että pullon muovissa on riittävä kestävyys ph:lle), sillä tuumasimme että se on kuitenkin kätevä esimerkiksi autonpesussa vaikkei suojaamiseen toimisikaan. Se oli kuitenkin tosi kätevä, vaikkakin vaati hengityssuojaimen käyttöä. Toki sitä on hyvä käyttää muutenkin, mutta erityisesti sumuttaessa. Aika kipakasti myrkky kirvelee silmiäkin, joten kannattaa laittaa heti suojalasit, eikä sitten kun ensimmäisen pisaran on saanut silmäänsä. Meidän taloon riitti 30 litraa ainetta (=3 pulloa, 1:10 seos). Vielä joutuu yhden pullon hakemaan kun paneelit edestä ja takaa on paikoillaan. R vähän tärisi, etteikö laitettaisi sisällekin, mutta ei laiteta. Enkä sitä suosittele sisätiloihin laittamaan, on se sen verran kovaa myrkkyä. Nytkun olisi vaan keliä niin sais laittaa edes ensimmäisen kerroksen kuullotettakin. Saimme koko talon perjantaina käsiteltyä, vaikka päätyömme olikin juosta hakemassa timpureille tavaraa. Illalla maalailtiin vielä päätyräystään alunen kertaalleen melkein kokonaan ja räystäslaudat kahteen kertaan. Raksaväsymys iski ja kropan väsyessä ei huvittanut enää kiikkua yläilmoissa joten räystääseen jäi kirpiä haukipaikka, mutta elämä on. Kai se joskus tulee sieltä pyyhkäistyä. Illalla kun vihdoin lähdettiin tontilta kotiin, olikin Rn autosta loppunut akku ja R ja M jöikin tontille. Olin ehtinyt jo käydä suihkussakin ja haaveilin juuri sukeltavani sänkyyn, kun puhelin soi. Vähän emmin vastaamista vieraaseen numeroon kun väsyttikin niin paljon, mutta onneksi vastasin, sillä R sieltä soitteli naapurin puhelimesta oman akun loputtua että pitäisi tulla hakemaan. Ei siis muutakuin takaisin. 






Lauantaina työmaa kutsui taas aamu seitsemältä, tällä kertaa koko perheen voimin. Herra timpurikin saapui ja aamu aloitettiinkin teroittamalla Mlle miten telineiden lähelle ei saa mennä. Rn isäkin tuli auttamaan ja saatiinkin täys tohina päälle. M lähti lahjoen kymmenen aikaan mummon matkaan, sillä ei olisi millään malttanut jättää hommiaan kesken. Hänen aika kului naputellessa nauloja ylijäämälankkuihin. Työt eteni kätevästi, kun kannoin tavaraa telineiden juureen, josta appiukko nosteli ne katolle ja R taas kiikutti ne herra timpurille. Niiin vain tuli pitkä pätkä kattoa valmiiksi, vaikka aamulla herra timpuri vähä hampaita kiristelikin meidän vielä pohtiessa katteen materiaalia. Alueen tarjonta kuitenkin ratkaisi asian ja palasimme ruotuun käyttämään sitä, mitä olimme tontille jo hankkineet. Nyt voi taas nukkua vähän keveämmin kun iso pätkä taloa on jo säiltä suojassa. Iltapäivällä herra timpurin hurautettua mehiläisiä ruokkimaan, maalailin vielä räystäslaudat kertaalleen sekä siivoilimme tonttia. Tontti on kyllä kun pommin jäljiltä, jokapaikka on täynnä laudanpätkiä. Vaikka hyvä tovi siivottiin, ei näytä yhtään sen siistimmältä. Sateen yllättäessä en maalaillut räystäitä toiseen kertaan, vaan se jää nyt sitten tikkailta tehtäväksi hommaksi ettei tule valumajälkiä. Lopuksi siirsimme telineet toiseen päätyyn odottelemaan maanantain ja timpuriparivaljakon saapumista.



Päätettiin jo lauantaina, että sunnuntaina pidetään vapaapäivä. Tontilla kyllä riittäisi puuhaa, mutta on sitä tälläviikolla taas painettukin. Oli kiva herätä aamulla siihen, että on oikeasti nukkunut tarpeeksi. Lihaksissa kulunut viikko kyllä tuntuu, mutta tänään otetaankin rennosti. Palaillaan!


Kommentit

  1. Ihana talo teillä! Meillä on Espoossa taloprojekti vauhdissa. Kattotuolien nostokuljetus olisi seuraava vaihe projektissa. Meillä nostopalvelua joudutaan hieman enemmän myös käyttämään sijainnin haasteellisuuden johdosta. Tonttialue osaksi rinnettä ja vaikeakulkuista. https://www.metalproduct.fi/nostopalvelu

    VastaaPoista
  2. Upea tuo teidän hirsitalo kuvien perusteella! Tuliko teillä siis myös talli hirsirakenteisena? Olemme Kempeleessä ajatelleet rakentaa tallia ja meillä siis myös hirsirakenteinen omakotitalo. Ei käynyt ennen tätä lukiessa mielessä, että talli voisi olla myös hirsirakenteinen! Täytyy ottaa asia puheeksi mieheni kanssa koska hirsirakenteinen talli olisi mielestäni kaunein vaihtoehto.

    VastaaPoista
  3. Sen kyllä on rakennushommissa oppinut, että kaikki, minkä pystyy ja muistaa ajoissa varata, niin myös kannattaa niin tehdä. Hyvä, että timpuri kuitenkin lopulta löytyi. Itsekin olen tässä etsiskellyt hyvää miestä puusepentöihin täällä Kuortaneella.

    https://jarvinikkarit.fi/

    VastaaPoista
  4. Siellä onkin oltu täysin työn touhussa! Meidänkin pitäisi aloittaa urakka kesällä, tosin kyse on mökin kunnostamisesta. Pitäisi löytää yritys vielä, jolta löytyy kestävät nostoapuvälineet. Toivotaan, että saisi urakan tehtyä valmiiksi kesän loppuun mennessä. http://www.powerten.fi/tuotteet/nostopuomit/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti